puhtaasti


Koronaviruksesta aiheutuu poikkeavia toimenpiteitä myös Hyvinkäällä

Bussimatkustajien kaikottua liikkumistarpeen vähennyttyä, ja lipputulojen sitä mukaan romahdettua, on paikallisliikenteen liikennöinti ollut maaliskuussa erittäin raskaasti tappiollista. Tappion rahallinen määrä on keskimäärin noin 50 000 euroa kuukaudessa. Ilman toimenpiteitä tappio olisi siis noin 200 000 euroa neljässä kuukaudessa. Valtaosassa Suomen kaupungeista siirryttiin jo viimeistään huhtikuussa 2020 poikkeusajan aikatauluihin. Viivytimme tätä siirtymää mahdollisimman pitkään, koska mm. keliolosuhteet saattavat vielä huhtikuussa olla talviset ja liikkumisen tarve paikallisliikenteessä näin ollen suurempaa. Otimme kesäaikataulut käyttöön 1.5. alkaen.

Valitettavasti kesäaikatauluihin siirtyminen etuajassa ei yksistään riitä taloudellisten tappioiden pitämiseen kohtuullisina. Koska kuntatalous painii myös tahollaan taloudellisten haasteiden kanssa, ei sieltäkään ole rahoitusta näköpiirissä lipputulojen korvaamiseksi. Tämä johtaa siihen, että koska palkkakustannukset ovat noin 55% liikevaihdostamme, joudumme lomauttamaan henkilökuntamme keskimäärin vähintään kuukaudeksi.

Tästä syystä vaihtoehtoja on karkeasti kolme:

A: lopettaa tappiollinen toiminta, kunnes tilanne korjaantuu.
B: karsia vuorotarjontaa radikaalisti, jotta työtunteja ja muita kustannuksia voidaan merkittävästi vähentää.
C: luoda järjestelmä, jossa asiakkaiden palvelutaso ei putoa, mutta yhtään tyhjää vuoroa ei ajeta.

Olemme päätyneet vaihtoehtoon C, jotta asiakkaidemme palvelutaso pysyisi mahdollisimman hyvänä. Järjestelyn haittapuolena on, että asiakas joutuu varaamaan matkansa etukäteen.

Kutsuliikenteen ominaisuuksiksi on suunniteltu mm. seuraavaa:
- Varaaminen 1 tunti ennen matkaa
- Varaus verkkosivuilta tai puhelimella
- Rekisteröityneille käyttäjille mahdollisuus varata viikon matkat kerralla
- Rekisteröitymättä mahdollisuus varata kaksi matkaa päivässä.

Järjestelmä on juuri nyt rakenteilla ja se tulee poikkeamaan hieman jo muutaman vuoden käytössä olleesta linjan 7 kutsusovelluksesta.

Pahoittelemme poikkeuksellisten järjestelyiden mahdollisesti aiheuttamaa harmia, mutta tilanne vaatii Korona -epidemian johdosta merkittäviä toimenpiteitä.

 

Ystävällisin terveisin,

Wille Mäkelä
Toimitusjohtaja
Hyvinkään Liikenne Oy
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.